Viikinsaaren ravintola Kaidesaari kesäkuussa 2015 (kuva Aki Schadewitz)
Jim & The Beatmakers Viikinsaaressa 2015 (kuva Timo Koskela)
Jiri Nikkinen Beatles Tribute Band Viikinsaaressa 2015 (kuva Timo Koskela)
The Spotnicks Viikinsaaressa 2015 (kuva Timo Koskela)
Vesa Haaja & Agents Viikinsaaressa 2014 (kuva Timo Koskela)
RAMY House Band Viikinsaaressa 2014 (kuva Timo Koskela)
The Re-Sounds Viikinsaaressa 2013 (kuva Aki Schadewitz)
RoadRunners Viikinsaaressa 2013 (kuva Aki Schadewitz)
The Ryders Viikinsaaressa 2012 (kuva Aki Schadewitz)
The Sounds Viikinsaaressa 2012 (kuva Aki Schadewitz)
The Spectre risteilyllä 2012 (kuva Risto Huostila)
The Skylarks risteilyllä 2013 (kuva Timo Koskela)
RAMY House Band Tilburgissa 2012 (kuva ML)
Brian Locking ja RAMY House Band Tilburgissa 2012 (kuva ML)
RAMY House Band Lerumissa 2015 (kuva Rune Moe)
RAMY:n hallitus vierainaan Nokie Edwards ja Bo Winberg (kuva Risto Huostila)



RAMY House Band

Olli Heinonen, Martti Lydén, Simo Kirjavainen ja Tommi Ruohonen
Kuva: Risto Huostila (klikkaamalla näet suuremman kuvan)

RAMY House Band, yhdistyksen "talon bändi", vaalii alan parhaita perinteitä soittamalla Shadows-klassikoita ja Suomi-rautalangan parhaita kipaleita, unohtamatta pohjoismaista ja globaalia tarjontaa 60-luvun aarreaitasta. Settilistoilla on yli kuusikymmentä kipaletta. Aika kova homma pitää ne näpeissä, kun lisäksi olisi neljäntoista levyn verran omia sovituksia ja biisejä.

Bändi on toiminut vuosituhannen alun tienoilta, lähes yhdistyksen perustamisesta saakka, ja esiintynyt aina pyydettäessä. Vanhat äijät, joilla on takanaan aika pitkä soitannollinen historia vuosikymmenten varrelta (tunnuksella "kaikki on taulussa mitä on ajettu"), eivät enää oikein keikkarundeista piittaa. Mutta kyllä se välillä mukavalta tuntuu, kun voi sanoa: -Hei, pojat! Nehän taputtivat meille! Eikä mikään ole niin hienoa kuin katsella lavalta hyviä tanssijoita, jotka nauttivat melodisesta ja rytmikkäästä sixties-musiikista.

Papat treenaavat kerran viikossa Tampereen Takahuhdissa sijaitsevassa aika lailla Creedence Clearwater Revival-yhtyeen Cosmo's factory -LP:n kansikuvaa muistuttavassa kämpässä. Tilaa on omakotitalon verran, soittimia ja muuta laitteistoa kahden. Löytyy Voxeja ja Fendereitä, kaikuja ja kiekuja Roland Space Echosta Line 6:n kautta Amtech Age Oneen. Nahkasohva, nahkainen nojatuoli ja biljardipöytäkin kuuluvat varustukseen, tottakai. Sekä moottoripyörä, pieni tosin.

Yhtye on julkaissut vuosien varrella useita CD-levyjä: Twistin' Christmas (2004), Olet maamme armahin (2006), RAMY House Band Goes classic (2007) sekä Slavic mood (2010). Viidettä teemakiekkoa Hurry up, souls! työstettiin puolisen vuotta keikkojen lomassa. Juhannuksen alla 2012 tuli vihdoin valmista. Ovatkohan sedät jo katumuskymmellään? Lätty näet sisältää melko hartaita sävelmiä. Kaikilla levyillä on teema, ja tarkoitus onkin ollut tehdä jotain uutta rautalangan alalla. Eihän kai ole tarkoitus jämähtää 60-luvun rautalankaisiin juoksuhautoihin, ikävuosista huolimatta? Kuuntelijat päättäkööt miten tässä luomistyössä on onnistuttu. Kuudetta kiekkoa alettiin rustata syksyllä 2012. Teemana on KAPINA! Olet maamme armahin -levyn isänmaallisten teemojen vastapainoksi lätty sisältää punaisen puolen hehkutusta tyyliin: Porvarit, keisarit, helvetti heille... Kapinakiekko valmistui toukokuun puolessa välissä 2013. Syksyllä ja talvella 2013-14 oltiin taas studiossa ahkerasti. Tuloksena keväällä 2014 julkaistiin kaksi levyä, Keikkakamaa 1 ja Keikkakamaa 2. Kummallakin kiekolla on vain 25 kipaletta. Koko repertuaaria ei saanut millään mahtumaan! Yhdeksäs levy Silmien välliin valmistui syksyllä 2015. Teemana on Suomen sotien 1939-45 laulut. Syksyn 2016 ja talven 2017 kuluessa House Bandin papat menivät taas studioon ja päästivät korvamadot ulos. Sessioiden tuloksena näki päivänvalon bändin kymmenes levy RAMY House Band Omillaan, viisitoista kipaletta omia sävellyksiä! Ja papathan eivät malttaneet pysyä poissa studiosta. Talvella 2018 rämpyteltiin valmiiksi yhdestoista levy, Tanssitaan! Let's dance! Se valmistui huhtikuussa, julkkarikeikka oli Viikinsaaren maihinnousussa 2018. Talvella 2019 oltiin taas ahkerina studiossa, ja huhtikuussa putkahti ulos kahdestoista lätty, Kerran viel´ Once more. Papat sukelsivat operettimaailmaan. Franz Lehár, Emmerich Kálmán, Giuseppe Verdi ja Johann Strauss varmaan pyörivät hyrrinä maan mullassa. Mutta nämä hienot melodiat taipuvat kyllä upeasti rautalangaksikin. Kolmastoista lätty ilmestyi toukokuussa 2020. Se käsittelee rautalankaisen vauhdikkaasti vuosikymmenten parhaita melodioita twistin, beatin ja beguinen tahdeissa.

Viime vuodet ovat olleet vanhoille herroille aika kiireisiä. Viidennen levyn tekemisen ohella soitettiin 2011 Yyterin Twistissä, 2012 Rokuan Emmassa, Kokkolan Helmessä ja Viikinsaaren maihinnousussa sekä yhdistyksen syysristeilyllä. Välillä käytiin maaliskuussa 2012 Porissa rautalankabändien SM-kisojen alkukarsinnoissa. Jatkoonkin mentiin, mutta loppukilpailu jäi väliin, kun pelimanneilla oli oikein rahakeikkojakin. Myös Hollannin Tilburgissa käytiin maalis-huhtikuun vaihteessa 2012 pitämässä yllä suomalaisen rautalangan mainetta. Tämä 52. kerran järjestetty Cliff Richard & Shadows Fan Meeting on alan huomattava tapahtuma Euroopassa. Siellä soittaminen oli jännittävä, mutta hieno kokemus, sulka House Bandin hattuun. Vuonna 2013 soiteltiin pikkukeikkojen, Viikinsaaren ja syysristeilyn ohella mm. Yyterin Twistissä. Vuosi 2014 alkoi mukavasti Tube Parkissa Valkeakoskella, ja se jatkui Viikinsaaren, Sumiaisten ja muiden kivojen keikkojen merkeissä. 2015 keväällä soiteltiin Nordic Guitar Clubin festareilla Göteborgin lähellä Lerumissa (taas sulka hattuun!), kesällä Viikinsaaressa ja Nastolassa sekä syksyllä Yyterin Twistissä. Vuoden 2016 tärkeimmät keikat olivat Viikinsaaressa, syysristeilyllä ja Yyterin Twistissä. 2017 väännettiin kasaan kymmenes levy ja rämpyteltiin mm. Viikinsaaressa, syysristeilyllä ja Kalajoella Suomi 100 vuotta rautalangasta vääntäen -tapahtumassa. 2018 merkittävimmät tapahtumat olivat yhdestoista levy Tanssitaan! Let´s dance ja Viikinsaaren maihinnousu sekä RAMY ry:n syystapahtuma. 2019 huhtikuussa tuli tusina täyteen, kahdestoista levy Kerran viel´ Once more saatiin valmiiksi. Julkkarikeikka oli Viikinsaaren maihinnousussa perjantaina 28.6.2019. Vuosi 2020 meni ihan pipariksi ainakin kesään asti. Korona-pandemia iski keväällä lujaa kaikkialle eikä vähiten soittajiin. Kaikki kesän keikat ja festarit peruttiin. Myös House Bandin piti keskittyä rämpyttelemään vain treenikämpällä. Mutta valoa loisti tunnelin päässä. Toukokuussa 2020 saatiin valmiiksi kolmastoista kiekko, Hopeinen kuu! 22 kipaletta vuosikymmenten parhaita melodioita rautalankasovituksina. Bändin papat ovat ihan syystäkin ylpeitä! Ja vielä ylpeämpiä olivat saatuaan keväällä 2021 neljännentoista kiekon valmiiksi. Kun keikat olivat vähissä, viihdyttiin studion puolella. Tulla tupasahti oikein tupla-CD Tähdet meren yllä, 33 kipaletta suomalaisten ja ulkomaalaisten säveltäjien parhaita tuotoksia, hienoja ja koskettavia melodioita. Melodiahan on musiikissa se kaikkein tärkein elementti, tietysti rytmin ohella. Kaamean koronavuoden 2020 jälkeen näyttää vuosi 2021 vähän valoisammalta. Ehkä kesällä ja syksyllä voidaan bailata ankarasti ainakin Viikinsaaressa ja Yyterissä. House Band kyllä mielellään soittelisi stagella parin viimeisimmän lättynsä kipaleita ja tietysti myös perinteistä rautalankaa, jonka rämpyttelemiseen papat ovat visusti vihkiytyneet. Uusien biisien ohella kaikki parhaat rautalangan vanhan klassikot rämpytellään treenikämpällä säännöllisesti, ja nautitaan!

Viikinsaaren maihinnousu 2021 toteutui! Kahdella lavalla esiintyi kahdeksan loistavaa bändiä. Saaressa oli satoja sixties-musiikin ystäviä, jotka tanssivat ja nauttivat parhaassa mahdollisessa kesäisessä säässä tunnelmasta ja hyvästä live-musiikista. Ja bäkkäriä kehuivat taas kaikki bändit. No, onhan se maan tapahtumien paras bäkkäri! House Bandille tietysti oli mieluista päästä taas lavalle ja soitella uusien levyjen kipaleita, tietysti myös perinteistä rautalankaa. Vuosina 2020 ja 2021 on heitetty vain muutama keikka. Eiväthän vanhat pelimannit enää niin välitä mistään kiertueista. Mutta miksi sitä sitten treenaisi, jos ei voisi aina välillä ilahduttaa yleisöäkin. Studiossa viihdyttiin koronavuodet, ja viihdyttiin talvella 2021-22 myös! Kesän 2021 parin keikan jälkeen pelimannit keskittyivät perinteisen rautalangan ohella taas levyn tekoon. Syksy 2021 kului treenikämpällä vanhaa kelaten ja uutta luoden. Tammikuussa 2022 mentiin taas studioon, ja kevään mittaan saatiin matskua narulle. Toukokuussa putkahti viidestoista lätty Soittajapoika, 24 kipaletta taattua House Band rautalankaa.  Laadusta ei varmasti tingitä! Kesä 2022 oli hieno, kolme keikkaa buukattu, Sehän on jo melkein kiertue! Kohokohtana oli tietysti Viikinsaaren maihinnousu, jossa viisi loistavaa bändiä viihdytti yleisoä.

Kokoonpano on vuosien saatossa vaihtunut eri syistä. Koskettavin ja vieläkin surua tuottava oli pitkän linjan basistin ja hyvän ystävän Pekka "Rällä" Laihasen yllättävä muutto taivaalliseen rautalankabändiin kesällä 2008. Hänen lisäkseen soittokunnassa ovat soitelleet Kimmo Vehovirta ja Esko "Ekku" Johansson. Slavic mood, Hurry up, Souls! ja Twistin' revolution -levyt työstettiin porukalla: Martti Lydén (soolo), Olli Heinonen (basso), Petteri Honkakorpi (komppi) ja Simo Kirjavainen (rummut). Kesän kynnyksellä 2013 Petteri jäi pois kokoonpanosta ja kompparin virkaa hoitamaan tuli Heikki Lahtinen. Syksyllä 2018 Heikki jätti bändin, ja Tommi Ruohonen tuli Fenderinsä kanssa kämpille jammaamaan. Tommi osoittautui armoitetuksi pelimanniksi, kunnon rautalankaiseksi kaveriksi, jolla on näpit ja tatsi kunnossa! Tällä tähän mennessä hienoimmalla kokoonpanolla jatketaan.

Bändin slogan on: Rautalanka ei ruostu! Vanhaa kamaa rämpytetään ja uutta revitetään niin kauan kuin näpit otelaudasta ja palikoista otteen saavat. Ei siksi, että se olisi retroa, vaan siksi, että se on hauskaa! Rautalanka on hyvän tuulen musiikkia, rock and rollin dixielandia, ja sillä mielellä sitä kannattaa soittaa ja kuunnella. Vaikka olisi kuinka väsynyt ja nuutunut treenikämpälle mennessä, pois lähtiessä on kuin uudestisyntynyt. 1960-luvulla tehtiin jo kaikki hienot melodiat ja rytmit, sen jälkeen on vain plagioitu. Abba, Elton John, Eagles ja Queen tekivät vielä 1970-luvulla hienoa musiikkia, mutta sen jälkeen tulivat punk ja iskelmähuttu. Ja nykyinen ns. rap-"musiikki" on vain runonlausuntaa hakkaavassa rytmissä. Miten ihmeessä noita loikkivia jollottajia voidaan kutsua rap-artisteiksi? Sana art on englantia ja tarkoittaa taidetta. Artisti on tietysti myös esiintyjä. Ja kyllähän he tietysti esiintyvätkin, mutta musiikin ja taiteen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Sanoissa voi olla paljonkin sanomaa, kunhan vain saisi niistä selvän.

Pelimannien mielestä tähänastiset näytöt riittävät jo ainakin World Wide Rautalanka Award -palkintoon tai mieluummin tasavallan presidentin myöntämään Pro Finlandia -mitaliin. Mutta ilman kutsua linnan juhliinkin House Bandin rautalanka rämisee ja vibrakampi väpäjää!

Yhteystiedot: martti.lyden@gmail.com tai 0500-205382